Plina ove zime dovoljno za sve potrošače

Bez autora
Oct 18 2011

Inina tvrtka Prirodni plin, Plinacro i Podzemno skladište plina spremne su za sezonu grijanja i očekuju da će plina ove zime biti dovoljno za sve potrošače. Prirodni plin je osigurao isporuke iz domaće proizvodnje i skladišta, a novi ugovor o uvozu plina s talijanskim Enijem fleksibilniji je od prijašnjeg i omogućava pojačane isporuke u vrijeme najveće potrošnje. 30.000 novih priključaka u odnosu na prošlu zimu neće znatnije utjecati na povećanje ukupne potrošnje, ali hoće na vršna opterećenja. Problema ipak ne bi trebalo biti jer plina ima dovoljno, a proradio je i novi dobavni pravac za uvoz plina preko Mađarske što olakšava nabavu dodatnih količina. Korisnici još nisu rezervirali dovoljno njihovih transportnih kapaciteta za siječanj pa se očekuje povećanje kako u pitanje ne bi došla sigurnost sustava. U napunjeno podzemno skladište Okoli utisnuto je 545 milijuna prostornih metara plina koji se već koristi.

Plina ove zime dovoljno za sve potrošačeInina tvrtka Prirodni plin, Plinacro i Podzemno skladište plina spremne su za sezonu grijanja i očekuju da će plina ove zime biti dovoljno za sve potrošače, najavili su čelnici tih poduzeća u utorak na obilježavanju Dana plina u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).

Prirodni plin je osigurao isporuke iz domaće proizvodnje i skladišta, a novi ugovor o uvozu plina s talijanskim Enijem fleksibilniji je od prijašnjeg i omogućava pojačane isporuke u vrijeme najveće potrošnje, rekla je direktorica Prirodnog plina Davorka Tancer.

Prema njezinim riječima, 30.000 novih priključaka u odnosu na prošlu zimu neće znatnije utjecati na povećanje ukupne potrošnje, ali hoće na vršna opterećenja. Problema ipak ne bi trebalo biti jer plina ima dovoljno, a proradio je i novi dobavni pravac za uvoz plina preko Mađarske što olakšava nabavu dodatnih količina, kaže Tancer.

I direktor Plinacroa Jerko Jelić-Balta ističe pozitivan utjecaj spoja s mađarskim transportnim plinskim sustavom. No upozorio je da korisnici još nisu rezervirali dovoljno njihovih transportnih kapaciteta za siječanj pa očekuje povećanje kako u pitanje ne bi došla sigurnost sustava.

Direktor Sektora razvoja i investicija Podzemnog skladišta plina Vlatko Bilić-Subašić rekao je da je u napunjeno podzemno skladište Okoli utisnuto 545 milijuna prostornih metara plina koji se već koristi.

U narednih godinu dana u povećanje izlaznog kapaciteta planiraju uložiti više od sto milijuna kuna, ali unatoč tome skladište neće moći zadovoljiti vršnu potrošnju pa treba što prije početi gradnju skladišta za vršnu potrošnju u Grubišnom Polju.

Na svečanoj sjednici HSUP-a nagradu za životno djelo dobila je Dagmar Tomljenović iz Ine, a priznanje za aktivno medijsko praćenje energetskog i plinskog gospodarstva Nada Kolega s televizije Kapital Network.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik